FREDRIK HELANDER:    KONSTPROJEKT   |    CV   |    I MEDIA   |    SAMARBETEN
Konstnär okänd     God smak     1980-tals arkitektur     Skog     Slagfält     Vera     Projekt Kolonin     Sjörövaren     Svenska Landscapes

Slagfält

Med Slagfält vill jag utforska det svenska samhällets relation till begreppet ”krig”. Sverige har levt i fred i snart 200 år samtidigt som många nya svenskar har flytt från våld och krig. Hur ser svenskarna på krig idag och vilken är vår relation till detta?

Jag har sökt upp och dokumenterat platser i Sverige där det genom historien har utkämpats krig. Platserna är välkända slagfält som exempelvis Lund och Brunkeberg, där det idag finns butiker, villaförorter eller industriområden. Runt om i världen utspelar sig krig just på sådana vardagliga platser. Sverige har länge varit förskonat från krig men kan i framtiden, liksom andra länder, åter hamna i konflikt. Nya strider kan komma att utspelas på de gamla slagfälten. Om man personligen inte har upplevt ett krig, kan man då förstå vad det innebär?

Jag funderar även på ordet ”slagfält” och dess betydelse i vår tid. Har vi kanske ett annat slags slagfält i Sverige idag – där vi slåss om makt, pengar, religion eller jämlikhet? Kampen förs ibland med vapen och ibland med ord eller andra mer subtila medel.

Samtliga målningar, olja på duk (2008).


© 2023 Fredrik Helander     info @ fredrikhelander.se     +46 (0)70-401 21 34